Entorn
Visita a Maçanet de la Selva
Us oferim conèixer Maçanet de la Selva a través del patrimoni, la cultura i la natura. Podeu passejar pel nucli urbà, amb la gran plaça de l'església de Sant Llorenç (del segle XI) i diverses cases històriques d'estil gòtic.
Disposeu d’un entorn privilegiat entre la muntanya i el mar de clima suau, idoni per fer excursions a peu o amb bicicleta. Teniu al vostre abast una gran varietat de rutes que us duran als quatre turons, a Puig Marí i, al castell de Torcafelló, al pou de glaç, a l’església de Martorell o a les restes del poblat ibèric de Montbarbat, entre molts altres espais d’interès històric o paisatgístic que trobareu.
Parc i Font del Molí
Es tracta d’un parc amb molt encant, envoltat de plataners que ens fan molta ombra a l’estiu i ens donen una varietat de colors bonics a la tardor. En el parc podem trobar una àrea de jocs infantils com una tirolina i gronxadors, a més d’unes taules de pícnic per poder-hi menjar i gaudir d’unes hores de tranquil·litat. També hi ha la Font d’aigua potable, on podreu veure o refrescar-vos. És important que respecteu l’entorn i no hi tireu deixalles.
Distància: 7 min amb autocar de la granja
A tenir en compte: Presentar instància per assistir
Com arribar? Google Maps
El pou de glaç de Buscastell
A Maçanet de la Selva s’hi troba el Pou de Glaç de Buscastell, el pou de glaç cobert més gran de tot el país, i únic a la comarca. És un notable exemplar de l’arquitectura civil del segle XVII que destaca per les seves mides i grau de conservació.
La seva forma és totalment cilíndrica, cobert per una cúpula on coexisteixen pedra i rajols. El glaç s’utilitzava principalment per la conservació d’aliments, també les aplicacions en medicina com a antiinflamatori, per tallar hemorràgies, en cas de febres, de cremades, mal de cap, malalties de l’estómac, dels ulls i, fins i tot, per a combatre la pesta es va estendre el seu consum en els nuclis urbans.
A l’interior, hi ha una petita explicació amb imatges de com els jornalers trinxaven el glaç i com treballaven amb llum d’espelmes. A més a més, sabreu d’on treien l’aigua i com construïen els blocs de glaç.
La producció de glaç era molt important, ja que les neveres no existien. La major part de la producció de Buscastell era venuda a Girona, però també a Barcelona i Mallorca. La inusual entrada amb túnel a peu de pou, que us sorprendrà, es va obrir durant la postguerra, quan un veí de Maçanet va obtenir permís del propietari per fer una plantació de xampinyons que comercialitzava a Barcelona.
L’exterior del Pou sempre està obert al públic. Respecteu l’entorn i no hi tireu deixalles.
A tenir en compte: En el cas de voler fer una visita guiada, cal concertar dia i hora al telèfon 626 70 85 47 (trucant o per Whatsapp)- a la Senyora Roser Serra.
Com arribar? Google Maps
Col·lecció d’eines de Juli Campeny
Exposició d’eines d’oficis del món rural i de la pagesia. La col·lecció consta de més de 2.500 peces, en 150 m2, totes recollides de donacions o comprades a mercats de segona mà. Moltes de les peces estaven en mal estat, i han estat restaurades per poder exposar-les. Com a curiositat, s’hi poden trobar estris amb paraules que ja no existeixen avui dia, com un pescapous, l’estri que servia per intentar recuperar coses que havien caigut dins d’un pou; o clemàstecs, la cadena de ganxos que es penjava a la xemeneia per penjar-hi les olles o els perols i escalfar-los. Hi ha lleteres i pots per transportar la llet de totes mides i sabreu quin era el “Colacao” que posaven els vostres avis a la llet. Abans, les vaques feien menys llet que ara i les feien servir per treballar la terra, aquí també podreu veure les ferradures, els jous i les arades que utilitzaven, ja que no hi havia tractors.
També hi ha resguardat un piano centenari del maçanetenc Josep Quellos.
En Juli us explicarà tot el que vulgueu saber i us respondrà a totes les preguntes que tingueu, us garantim que passareu una molt bona estona.
Direcció: Es troba al centre del poble, Apte per minusvàlids.
A tenir en compte: En el cas de voler fer una visita guiada, d’aproximadament una hora a l’interior el preu de la visita és de 20 € , fins a 10 persones, si el grup és mes de 10 persones cal avisar-ho Diners destinats a la conservació del patrimoni. Cal concertar dia i hora al telèfon 607 080 289 Juli Campeny (trucant o per whatsapp)
Com arribar? (parking públic, a 5 min a peu): Google Maps
Complex arqueològic del Castell de Torcafelló
Aquest conjunt monumental que trobeu al turó de Sant Jordi està compost per la capella de Sant Jordi, del segle XV (fortificada al segle XIX quan fou convertida en torre de telegrafia i òptica) i les restes del castell medieval de Torcafelló.
El castell de Torcafelló va a ser construït al segle XI arran del procés de feudalització del país. El castell presenta tres fases constructives superposades. Cap a mitjans del segle XV, es va construir sobre les restes la capella de Sant Jordi, un senzill edifici d'estil gòtic i de planta rectangular. Finalment, es va portar a terme la conversió de l'indret en estació militar de telegrafia òptica a mitjans del segle XIX i es va reaprofitar l'edifici de la capella, així com una bona part dels murs exteriors del recinte central de l'antic castell. També, al voltant dels murs es va excavar un fossat defensiu que encara avui es conserva.
Avui dia, a l’interior del complex, hi ha una exposició on es mostra diversos materials i maquinària relacionats amb la confecció d’esclops i espardenyes, dues indústries molt lligades a la nostra vila. L’Espai exterior és ideal per passar el dia, poder pujar a dalt la teulada on podreu tocar la campana i on no us podeu perdre es seves vistes espectaculars, també disposeu d’unes taules de pícnic per poder fer un mos.
Direcció: Des d’on es deixa el cotxe/bus hi ha 10 minuts caminant fins a dalt el castell. L’exterior del complex sempre està obert al públic. Respecteu l’entorn i no hi tireu deixalles.
A tenir en compte: En el cas de voler fer una visita guiada, cal concertar dia i hora al telèfon 626 70 85 47, ( trucant o per whatsapp)- a la Senyora Roser Serra.
Com arribar? Google Maps
Maçanet té nombroses possibilitats, us hem fet una petita tria d’entre tot el que tenim, esperem que us agradin, però si teniu més temps per visitar el nostre poble o voleu tornar un altre dia, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres o visitar aquestes dues webs:
www.maçanetdelaselva.cat/serveis-a-les-persones/turisme/que-visitar
www.tallerhistoriamassanet.cat
De ben segur, descobrireu un Maçanet que us sorprendrà i on hi voldreu tornar.